27 Ноември 2022

Половината от видовете птици в света намаляват, виновни за което са  изменението на климата и селското стопанство.  

28 Септември 2022 284

Почти половината от видовете птици на планетата са застрашени от изчезване, според окончателен доклад, който показва най-мрачната картина, разкривана досега,  за унищожаването на птичия живот.

Докладът за състоянието на птиците в света, който се публикува на всеки четири години от BirdLife International, показва, че разширяването и интензификацията на селското стопанство оказва натиск върху 73% от видовете.
Сечта, инвазивните видове, експлоатацията на природните ресурси и влошаването на климата са другите основни заплахи.

В световен мащаб 49% от видовете птици намаляват, един на всеки осем вида е застрашен от изчезване и най-малко 187 вида са потвърдени или се предполага, че са изчезнали от 1500 г. насам. Повечето от тях са ендемични видове, живеещи на острови, въпреки че има птици, които днес вече изчезват и на по-големи земни  територии, особено в тропическите региони.

Само 6% от видовете птици в световен мащаб се увеличават.


От 1970 г.  досега 2,9 милиарда индивидуални птици (29% от общия брой) са били унищожени в Северна Америка.


Картината е също толкова мрачна и  в други части на света -  след 1980 г. 600 милиона птици (19%) са били унищожени в Европа, като предишните изобилни видове като обикновения бързолет, обикновения бекас и топ са сред тези, които са  застрашени от изчезване.

Птиците от  земеделските райони  в Европа са показали най-значителен спад: 57% са изчезнали в резултат на увеличената механизация, използването на химикали и увеличаването на обработваемите площи.

В Австралия 43% от разпространените видове морски птици са намалели между 2000 г. и 2016 г.


Д-р Стюарт Бътчарт, главен учен в BirdLife International, каза: „Трябва да спрем тези спадове и да започнем да вървим към възстановяване. Нашето бъдеще, както и бъдещето на птиците в света, зависи от това. Ако продължим да унищожаваме  многообразието  на живите организми, излагаме собственото си бъдеще на заплаха.“

 Докладът е съставен от съвкупност от други изследвания и тъй като птиците са най-добре проучената група на планетата, той дава представа за състоянието на природата в по-общ план. „Птиците са полезни и защото илюстрират  състоянието на планетата. Това, което разкриват е, че природата е в лошо състояние, много видове са в упадък“, каза Бътчарт.

Птиците са крайъгълен камък на здрави екосистеми, така че изчезването им вероятно ще има безброй отрицателни странични ефекти.

Носороговите птици  например, разпръскват големи семена в тропическите гори; пуйките лешояди чистят органични отпадъци, докато морските птици помагат в цикъла на хранителни вещества между морето и сушата, поддържайки здрави кораловите рифове.

Предишният доклад за състоянието на птиците в света, публикуван през 2018 г., установи, че 40% от видовете птици по света намаляват.

Когато земята се използва за интензивно селско стопанство, това намалява пространството  за богати, биоразнообразни екосистеми, които могат да съхраняват въглерод.

 В целия ЕС селското стопанство представлява 12% от общите емисии през първото тримесечие на 2022 г. (Евростат).

Метанът от животни и азотният оксид от управлението на почвата представляват 80% от всички емисии от европейския селскостопански сектор.

 
Източник : irishexaminer.com

Оценете
(0 гласа)
Последно променена в Сряда, 28 Септември 2022 11:11

Web Banner 300x250 12

Amalgerol Essence banner

Филмова къща АСТАНИК

Произвеждаме филми, видео материали и национално телевизионно предаване за селското стопанство.  Специализирани сме в  селскостопанската тематика и разполагаме с  богата база видеоматериали от всички  сектори на растениeвъдството, растителната  защита, семената и селскостопанската  техника, както и от събития у нас и в Европейския съюз, свързани със земеделието.

Контакти

Филмова къща АСТАНИК
+359 (0)2 8719526
+359 (0)88 3363306
+359 (0)88 6792453
София 1797, ж.к. “ Младост ” бл.101, вх. 11, ап. 192

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Сайта AgroInfo.bg използва бисквити.

Ако не промените настройките на браузъра, вие се съгласявате с него.

I understand