23 Юни 2024

Коренови биостимулатори FERTIACTYL® - за дружен растеж на пролетниците и мощна коренова система с ясно изразен антистресов ефект и дълготрайно действие

30 Април 2023

Съществена роля за развитието на пролетните култури, за равномерен и дружен растеж, за стимулиране на развитието на кореновата система, и за поддържането на фотосинтетичната активност има гамата коренови биостимулатори на Тимак Агро - FERTIACTYL®.

Слънчогледът и царевицата са двете основни пролетни култури, отличаващи се с добре развити коренови системи, които проникват в дълбочина и обхващат голям обем почва.

Слънчогледът не е много взискателен към свойствата на почвата, но предпочита богати, дълбоки почви, добре запасени с хранителни елементи и влага. Отзивчив е на торене и напояване - реагира добре на азотно, фосфорно и калиево торене. При тази култура трябва да се внимава с азотното торене - излишъкът на азот води до намаляване на масленото съдържание и до понижаване устойчивостта на растенията към болести. Доброто фосфорно торене, увеличава добива и масленото съдържание на семената, а калият повишава абсолютната маса и маслеността на семената. Друг важен хранителен елемент е борът - спомага за по-доброто оплождане на цветовете и повишава добивите. При високоолеиновите слънчогледи, трябва да се обърне сериозно внимание на сярата, магнезия и молибдена. Затова, правилната технология на хранене с гранулирани торове със защита и употребата на биостимулатори е ключова за отличните резултати на полето.

Подобно на слънчогледа, царевицата също предпочита дълбоките, рохкави, структурни и богати на хранителни вещества и с неутрална реакция почви. В такива почви влагата се задържа по-продължително и се използва по-пълноценно от растенията през вегетационния период. Царевицата не понася преовлажняването в по-ранните етапи от развитието си - затруднява се усвояването на фосфора, нарушават се процесите на белтъчния обмен и се понижава общата продуктивност на органично вещество. Царевицата е азотолюбива култура, но и фосфорното и калиевото торене влияят позитивно, като повишават добивите на зърно и подобряват качеството, а в допълнение повишават ефекта от високите азотни торови норми.

FA Trium Dobrich min

Употребата на биостимулаторите от гамата FERTIACTYL® при царевица и слънчоглед дават тласък на растежа, подпомагат дружното начално развитие на културите и развитието на кореновата система, за да може растенията да преодолеят шарената влага и да достигнат влагата в по-дълбоките части на почвения слой.

При възникване на неблагоприятни и стресови ситуации, кореновата система е неспособна да абсорбира нормално хранителни елементи и водата, и само приложението на биостимулатори може да възстанови физиологичните функции на растенията и да нормализира обмена на веществата с минимални загуби.

Храненето и употребата на коренови биостимулатори при пролетници позволява да се съхрани вегетативната маса, както и да се развие солидна коренова система. Това дава възможност на растението да се възползва в дълбочина от наличните в почвата хранителни елементи и вода, благодарение на по-голямата си хранеща площ.

Благодарение на патентованият комплекс FERTIACTYL® в гамата коренови биостимулатори на Тимак Агро, можете да разчитате на:

  • Увеличаване обема на кореновата система (x3 по-голям обем): чрез нарастване на хранещата повърхност и образуване на повече коренови власинки;
  • Здрави и по-толерантни на неблагоприятни климатични условия растения (+24% повече листна маса и -60% намаление на свободните радикали - синтез на повече антистрес молекули);
  • Форсирана активност: интензифицира фотосинтезата (+66 % до 13 дни, +25% до 34 дни), запазвайки хлоропластите от стареене (х3 съдържание на хлорофил).
  • Ефективна абсорбция: максимално усвояване на предоставените хранителни единици и засилена подвижност и абсорбция на наличните в почвата хранителни елементи (+33% N, +30% P, + 33 K, +31% Ca, +27% Mg по-добро усвояване).

FA Trium Pleven min

Подходящи продукти за прилагане при пролетници са Fertiactyl® Trium и Fertiactyl® Starter. Те са богати на хуминови и фулвокиселини, фитохормони, глицин бетаин и ключови хранителни елементи.

За повече информация, моля свържете с представителя на Тимак Агро България за Вашия регион: https://www.timacagrobg.com/contacts/

Последно променена в Неделя, 30 Април 2023 06:58

Web Banner 300x250 12

AME plusBacteria animation BG 300x200

Филмова къща АСТАНИК

Произвеждаме филми, видео материали и национално телевизионно предаване за селското стопанство.  Специализирани сме в  селскостопанската тематика и разполагаме с  богата база видеоматериали от всички  сектори на растениeвъдството, растителната  защита, семената и селскостопанската  техника, както и от събития у нас и в Европейския съюз, свързани със земеделието.

Контакти

Филмова къща АСТАНИК
+359 (0)2 8719526
+359 (0)88 3363306
+359 (0)88 6792453
София 1797, ж.к. “ Младост ” бл.101, вх. 11, ап. 192

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Сайта AgroInfo.bg използва бисквити.

Ако не промените настройките на браузъра, вие се съгласявате с него.

I understand