21 Май 2024

Системата CLAYDON - идеи за устойчивото земеделие

08 Януари 2020

 Интервю с Джефри Клейдън от Англия, който представи по време на Академия за фермери, организирана от Георги Мантарлиев, през ноември, 2019 г. в гр.Пловдив, идеи за системата Клейдън.

- Днес акцентирах в моята презентация върху почвеното здраве и системата Клейдън , с която се получават отлични резултати в Англия, а вече и в България. Преди 17 години разработих нов начин на сеитба, който включва минимално обработване на почвата и полагане на семето в легло, което сме направили за него. Тази система е много успешна и най – важното - с нея коренно подобряваме почвеното здраве. Ние дойдохме в България преди 5 години и вече имаме положителен опит тук. Били сме два пъти на Академия за фермери и на открити полски дни . Свидетели сме на прекрасни резултати в полетата. Нашата система работи прекрасно тук, като подобрява почвеното здраве.

- Днес показахте няколко теста, които могат да се направят, за да се установи почвеното здраве.

- По време на един Открит ден в Англия ние констатирахме много интересни неща за нашата почва, много червеи, които живееха в дълбочина и благодарение на тях водата се отвежда от полето при преовлажняване. Тяхното присъствие в почвата в други случаи работи за задържане на вода в нея и благодарение на това ние имаме по-високи добиви. Цялостното здраве на почвата е значително по-добро, вкореняването на културите е по - добро . Когато направихме тест за утаяване, сложихме проби от почвата в буркан с вода, които се разпаднаха чак след 5 дни. Пробата от култивираната почва се разпада за по-малко от 5 минути. - Какви машини предлагате на българския пазар? - Предлагаме пълно портфолио от Клейдън ОптиТил. Започваме със Straw harrow, после Teracce Star, който размества малко повече почвата и инкорпорира растителните остатъци. Накрая използваме сеялката. Това е една много евтина система, защото със Straw harrow използваме 1.7 литра гориво на хектар, после идва Teracce Star с 2.5 литра гориво и после 8-12 литра за сеитбата.

- Какви са предимствата от това да не обработваме почвата на дълбоко?

- Когато не нарушаваме почвата, ние повишаваме нейното здраве, защото не я повдигаме и смесваме като бетон. Ако искате да произведете бетон, трябва да смесите съставките и след това добавяте вода. Но при нашата система разместваме почвата само там, където полагаме семето. Това създава дренаш под него и оставя пространството между редовете, ненарушено, пълно с червеи и с фантастична структура. Това отличава системата Клейдън. Когато започнем да обработваме дълбоко почвата, ние разрушаваме дупките на червеите, възможностите за оттичане намаляват и водата предизвиква ерозия. Оттам имаме проблеми в тези полета. При системата Клейдън полетата се справят с водата много по-добре и освен че има възможност да се дренира, може да задържа водата за ползване на по-късен етап от културните растения.

- Ако има един съвет, който искате да дадете на българските земеделци какъв ще е той?

- Днес говорихме за почвено здраве, а в България има много фермери с наши сеялки. Посетете някои от тези земеделци, не е нужно да вярвате на мен, ще се убедите сами, като посетите техните стопанства.

Последно променена в Сряда, 08 Януари 2020 09:31

Web Banner 300x250 12

AME plusBacteria animation BG 300x200

Филмова къща АСТАНИК

Произвеждаме филми, видео материали и национално телевизионно предаване за селското стопанство.  Специализирани сме в  селскостопанската тематика и разполагаме с  богата база видеоматериали от всички  сектори на растениeвъдството, растителната  защита, семената и селскостопанската  техника, както и от събития у нас и в Европейския съюз, свързани със земеделието.

Галерия

Изтича срокът за предоставяне на документи по мярка 11 „Биологично земеделие“ от ПРСР 2014-2020 г.

Успешното земеделие на България - 19-ти филм,  2019 г.

Успешното земеделие на България - 18

Успешното земеделие на България - 17

Успешното земеделие на България - 16

Успешното земеделие на България - 15

Успешното земеделие на България - 13

Успешното земеделие на България - 12

Земеделие 2015

Контакти

Филмова къща АСТАНИК
+359 (0)2 8719526
+359 (0)88 3363306
+359 (0)88 6792453
София 1797, ж.к. “ Младост ” бл.101, вх. 11, ап. 192

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Сайта AgroInfo.bg използва бисквити.

Ако не промените настройките на браузъра, вие се съгласявате с него.

I understand