21 Май 2024

ДВЕ ДЪРЖАВИ В ЕВРОПА ГЕНЕРИРАТ 100% ОТ СВОЯТА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ ОТ ВЪЗОБНОВЯЕМИ ИЗТОЧНИЦИ

Сега седем държави генерират 100 процента от своята електроенергия от възобновяема енергия - две са в Европа.
Миналата година беше най-добрата година в историята за нови инсталации за вятърна енергия.
Светът е инсталирал 116 гигавата нови мощности за вятърна енергия през 2023 г., според последния глобален доклад за вятъра от индустриалната търговска асоциация Глобалният съвет за вятърна енергия (GWEC). Това е 50% увеличение от 2022 г., което я прави най-добрата година в историята за нови вятърни проекти.
Китай води както за офшорни, така и за наземни вятърни инсталации, следван от САЩ, Бразилия и Германия. Благодарение на силния растеж в Холандия, Европа също имаше рекордна година през 2023 г. с 3,8 гигавата нов офшорен вятърен капацитет.
Докладът отбелязва, че докато ръстът на вятърната енергия е силно концентриран в няколко големи държави, някои други региони и нации отбелязват рекорден растеж. Африка и Близкият изток са инсталирали близо 1 гигават вятърни мощности през 2023 г., което е почти три пъти повече от предходната година.
Неговите автори казват, че светът се „движи в правилната посока в борбата с изменението на климата“. Авторите обаче предупреждават, че годишният растеж трябва да бъде най-малко 320 гигавата до 2030 г., за да се изпълни обещанието на COP28 за утрояване на възобновяемата енергия до края на десетилетието.
Кои страни се захранват изцяло от възобновяеми източници?
Седем държави вече генерират цялата си енергия от възобновяеми източници, според данни на Международната агенция по енергетика (IEA) и Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA).
Повече от 99,7 процента от електроенергията в Албания, Бутан, Етиопия, Исландия, Непал, Парагвай и Демократична република Конго идва от геотермална, водна, слънчева или вятърна енергия.
Норвегия се доближи с 98,38% от енергията си от вятър, вода или слънце, според данните, събрани от професора от Станфордския университет Марк Джейкъбсън.
Други 40 държави са получили поне половината от електроенергията си от възобновяеми източници през 2021 г. и 2022 г., включително 11 в Европа. Други, като Германия или Португалия, могат да работят на 100 процента вятър, вода и слънце за кратки периоди от време.
СЛЪНЧЕВАТА ЕНЕРГИЯ може да изпревари другите възобновяеми източници
Въпреки че много от тези страни в момента използват голямо количество водна енергия или вятърна енергия, експертите прогнозират, че слънчевата енергия може да поеме ролята на основен източник в близко бъдеще. Технологиите се подобриха и разходите бързо спадат.
Слънчевата енергия доминира в разширяването на капацитета за възобновяема енергия през 2023 г., като представлява 73 процента от целия растеж, следвана от вятърната енергия с 24 процента. Сега той съставлява 37 процента от общия капацитет на възобновяемата енергия в света.
Проучване от 2023 г. на Университета на Ексетър и Университетския колеж в Лондон прогнозира, че слънчевата енергия ще достигне „необратима повратна точка“, превръщайки се в основния източник на енергия в света до 2050 г.
EURONEWS.GREEN
Оценете
(0 гласа)
Последно променена в Петък, 19 Април 2024 11:05

Web Banner 300x250 12

AME plusBacteria animation BG 300x200

Филмова къща АСТАНИК

Произвеждаме филми, видео материали и национално телевизионно предаване за селското стопанство.  Специализирани сме в  селскостопанската тематика и разполагаме с  богата база видеоматериали от всички  сектори на растениeвъдството, растителната  защита, семената и селскостопанската  техника, както и от събития у нас и в Европейския съюз, свързани със земеделието.

Контакти

Филмова къща АСТАНИК
+359 (0)2 8719526
+359 (0)88 3363306
+359 (0)88 6792453
София 1797, ж.к. “ Младост ” бл.101, вх. 11, ап. 192

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Сайта AgroInfo.bg използва бисквити.

Ако не промените настройките на браузъра, вие се съгласявате с него.

I understand