23 Юни 2024

ОПРОСТЯВАТ УСЛОВИЯТА ЗА ПОДПОМАГАНЕ

Предвидено е опростяване на условията за подпомагане и намаляване на административната тежест при кандидатстването по интервенциите за обвързана подкрепа в Кампания 2024. Това стана ясно по време на среща от информационната кампания за директни плащания 2024 г. в Ямбол, която беше открита от заместник-министъра на земеделието и храните Иван Капитанов.
За сектор „Мляко“ ще се извършват административни проверки за регистрация в системите за регулиране на пазара. Условието е земеделският стопанин да отговаря на определени изисквания, например когато реализира сурово мляко чрез първи изкупвач на сурово мляко, трябва да има сключен договор за това и/или когато реализира чрез директни доставки трябва да има регистрация по Наредба № 26/14.10.2010г. и/или когато е със затворен цикъл на производство следва да има регистрирано млекопреработвателно предприятие, което е вписано в Националния електронен регистър на обектите за производство и търговия на едро и дребно с храни от животински и неживотински произход.
При сектор „Месо“ административните проверки ще се извършват в „Системата за идентификация и регистрация на животните“ (СИРЖ) на БАБХ за установяване движението на животните, като условието е фермерът да има издадено ветеринарно медицинско свидетелство (ВМС) за придвижване/транспортиране на селскостопански животни или документ за придвижване към държави от ЕС, или трети страни за животните, реализирани за клане, износ или продажба в други стопанства.
При интервенциите за плодове и зеленчуци – изискването за предоставяне на документи за закупени семена и посадъчен материал се заменя с изискване земеделския производител да предоставя опис, заверен от агроном.
С цел облекчаване се запазва възможността да бъдат предоставяни фактури за закупени семена и посадъчен материал, издадени на името на бенефициента.
Заместник-министър Капитанов информира стопаните, че е утвърден бюджет по схемата на държавна помощ „Помощ в подкрепа на разходи за вода за напояване при отглеждане на земеделски култури“, която ще се прилага през настоящата година. Той каза още, че през тази седмица се очаква да бъде утвърден и бюджет за държавна помощ за подпомагане на трапезни картофи, култивирани гъби и черупкови плодове.
Оценете
(0 гласа)
Последно променена в Сряда, 15 Май 2024 15:28

Web Banner 300x250 12

AME plusBacteria animation BG 300x200

Филмова къща АСТАНИК

Произвеждаме филми, видео материали и национално телевизионно предаване за селското стопанство.  Специализирани сме в  селскостопанската тематика и разполагаме с  богата база видеоматериали от всички  сектори на растениeвъдството, растителната  защита, семената и селскостопанската  техника, както и от събития у нас и в Европейския съюз, свързани със земеделието.

Контакти

Филмова къща АСТАНИК
+359 (0)2 8719526
+359 (0)88 3363306
+359 (0)88 6792453
София 1797, ж.к. “ Младост ” бл.101, вх. 11, ап. 192

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Сайта AgroInfo.bg използва бисквити.

Ако не промените настройките на браузъра, вие се съгласявате с него.

I understand