07 Декември 2023

ЧУДОТВОРНОТО АЯЗМО В МАНАСТИРА "СВЕТИ ГЕОРГИ" В ПОМОРИЕ

"Нека ви бъде според вярата ви.“ „И всичко, което поискате в молитва, като вярвате, ще получите.“ - четем от Евангелист Матей. Много са светите места у нас, където се случват чудеса за вярващите по Великата Божия милост. Едно от тях се намира в манастира „Св. Георги“ в Поморие.

На това място през VІІ век имало храм , посветен на великомъченик Георги. Следват дълги векове на разруха и забрава. До края на 18-ти век, когато тук се случва чудо, което и днес дава надежда на вярващите.

По онова време в Анхиало се заселил Селим бей, който страдал от неизлечима болест. Една нощ неговият ратай дядо Нено сънува, че в двора на чифлика тече извор с чудотворна вода. След това често в съня му започнал да се явява красив момък на бял кон. Ратаят разкопал тайно мястото и открил мраморен барелеф на свети Георги. В същия миг под ръцете му бликнала вода. Благочестивият Нено разказал това на господаря си, който повикал владиката , да му прочете молитва и да го поръси с вода от аязмото. Тогава станало чудо и беят оздравял, след което се покръстил в християнската вяра заедно с цялото си семейство и построил на мястото малък параклис. Така се поставило началото на днешната света обител.

През 1856 г. тук бил изграден нов храм, а старият останал под неговия покрив. 20-метровата камбанария над аязмото с вградения в него барелеф на Св. Георги е издигната през 1966 г.

По много свидетелства, водата от поморийското аязмо носи изцеление за вярващи и днес, защото, казано е – нека ви бъде според вярата...

Оценете
(0 гласа)
Последно променена в Петък, 15 Юли 2022 07:13

Web Banner 300x250 12

AME plusBacteria animation BG 300x200

Филмова къща АСТАНИК

Произвеждаме филми, видео материали и национално телевизионно предаване за селското стопанство.  Специализирани сме в  селскостопанската тематика и разполагаме с  богата база видеоматериали от всички  сектори на растениeвъдството, растителната  защита, семената и селскостопанската  техника, както и от събития у нас и в Европейския съюз, свързани със земеделието.

Контакти

Филмова къща АСТАНИК
+359 (0)2 8719526
+359 (0)88 3363306
+359 (0)88 6792453
София 1797, ж.к. “ Младост ” бл.101, вх. 11, ап. 192

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Сайта AgroInfo.bg използва бисквити.

Ако не промените настройките на браузъра, вие се съгласявате с него.

I understand