05 Октомври 2022

ПОМОРИЕ – СОЛНИЦИ НА 25 ВЕКА

„Вие сте солта на земята! Вие сте виделината на света!“ - Когато Евангелист Матей написва тези думи, тук, на това място, сол се е добивала вече от пет века и товарите с „бялото злато“ – както са го наричали, са тръгвали към далечни земи... Поморийската сол! Само тук, на това място в цяла Източна Европа сол се добива все още по древната и непроменена вече 25 века технология за слънчево изпарение на морската вода! Само тук е съхранена старата традиция на анхиалци, които преди два века дори поискали да преименуват града си - солен град! А соларите били хората с най-почитания занаят!

Пет-километровата плажна ивица на този залив и днес бавно утаява водите си в горещите летни дни, минава по канали и постъпва в тези басейни, наречени „легени“ . Тук за 7 до 15 дни при слънчево време без валежи, солта се утаява и събира ръчно. Лугата, която остава, е много лечебна и също е един от даровете на това необикновено място, с което е благословена нашата земя. А в музея на солта ще ви разкажат цялата история и ще ви посъветват – сол назаем не се дава, сол само се подарява като благословение...

И още за това уникално място, населено с 256 вида птици ! Оттук минава Виа Понтика - един от главните маршрути на миграция на птиците от Европа към Африка. Път на живота над непресъхващия източник на солта като животворяща благодат!

Със сигурност старите жители на тази богоизбрана земя са знаели каква велика милост е да имаш такова богатство на една педя разстояние от своя роден дом...

Оценете
(0 гласа)
Последно променена в Събота, 16 Юли 2022 11:13

Филмова къща АСТАНИК

Произвеждаме филми, видео материали и национално телевизионно предаване за селското стопанство.  Специализирани сме в  селскостопанската тематика и разполагаме с  богата база видеоматериали от всички  сектори на растениeвъдството, растителната  защита, семената и селскостопанската  техника, както и от събития у нас и в Европейския съюз, свързани със земеделието.

Контакти

Филмова къща АСТАНИК
+359 (0)2 8719526
+359 (0)88 3363306
+359 (0)88 6792453
София 1797, ж.к. “ Младост ” бл.101, вх. 11, ап. 192

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Сайта AgroInfo.bg използва бисквити.

Ако не промените настройките на браузъра, вие се съгласявате с него.

I understand