21 Май 2024

КОИ ДЪРЖАВИ ЩЕ ЗАГУБЯТ НАЙ-МНОГО ОТ КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ

В Европа южните страни като Испания и Италия ще понесат тежестта на намаляващите доходи, докато съседните на Арктика нации могат да се възползват.
Климатичната криза ще намали глобалния доход с около една пета през следващите 25 години в сравнение с един измислен свят, който не се затопля.
Това е според ново проучване, което прогнозира, че хората в най-бедните райони на света и тези, които са най-малко отговорни за отоплението на атмосферата, ще понесат най-големия удар.
Икономическото намаляване на доходите от изменението на климата вече е предвидено на около 38 трилиона долара (35,6 трилиона евро) годишно до 2049 г., установиха изследователи от германския Потсдамски институт за изследване на въздействието на климата (PIK). До 2100 г. финансовите разходи може да достигнат двойно повече от прогнозите на предишни проучвания.
„Нашият анализ показва, че изменението на климата ще причини огромни икономически щети през следващите 25 години в почти всички страни по света, също и във високо развитите като Германия и САЩ, с прогнозирано средно намаление на доходите от 11 процента всяка и Франция с 13 процента“, казва съавторът на изследването Леони Венц, климатолог и икономист.
В Европа южните региони, включително части от Испания и Италия, ще са засегнати по-силно от места като Дания или Северна Германия.
Само съседните райони на Арктика - Канада, Русия, Норвегия, Финландия и Швеция - се възползват, казва Коц.
Това също така означава, че страните, които исторически са произвеждали по-малко емисии на парникови газове на човек и са най-малко способни да се адаптират финансово към затоплянето, получават най-големите финансови щети, добавя той.
Най-бедните страни в света ще претърпят 61% по-голяма загуба на доходи от най-богатите, изчислява проучването.
Ако светът успее да ограничи въглеродното замърсяване и се сведе до тенденция, която ограничава затоплянето до 2 градуса по Целзий - което е горната граница на Парижкото споразумение за климата от 2015 г. - тогава финансовият удар ще остане около 20 процента в глобалния доход, добавя той.
Но ако емисиите се увеличат в най-лошия сценарий, финансовият удар ще бъде по-близо до 60 процента.
Това показва, че обществеността не трябва да мисли, че това е финансов „ден на страшния съд“ и нищо не може да се направи.
Euronews.green
Оценете
(0 гласа)
Последно променена в Петък, 19 Април 2024 11:15

Web Banner 300x250 12

AME plusBacteria animation BG 300x200

Филмова къща АСТАНИК

Произвеждаме филми, видео материали и национално телевизионно предаване за селското стопанство.  Специализирани сме в  селскостопанската тематика и разполагаме с  богата база видеоматериали от всички  сектори на растениeвъдството, растителната  защита, семената и селскостопанската  техника, както и от събития у нас и в Европейския съюз, свързани със земеделието.

Контакти

Филмова къща АСТАНИК
+359 (0)2 8719526
+359 (0)88 3363306
+359 (0)88 6792453
София 1797, ж.к. “ Младост ” бл.101, вх. 11, ап. 192

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Сайта AgroInfo.bg използва бисквити.

Ако не промените настройките на браузъра, вие се съгласявате с него.

I understand