21 Май 2024

ПРИЗНАВАТ ЗАБЛУДА: ДАТСКОТО СВИНСКО МЕСО - ПО-БЛАГОПРИЯТНО ЗА КЛИМАТА

Най-големият производител на свинско месо в Европа призна, че твърдението, че месото му е „по-благоприятно за климата, отколкото си мислите“, е в нарушение на маркетинговия закон.
Датската корона признава, че е подвела потребителите пред Върховния съд на Дания миналия месец по дело, заведено от две неправителствени организации, което е първото съдебно дело за климата в страната.Кампаниите от Вегетарианското общество на Дания и Асоциацията на движението за климата се радваха на частичен успех на 1 март. Западният Върховен съд се съгласи, че компанията не е трябвало да поставя стикери върху опаковката си, заявявайки, че нейните прасета са с „контролиран климат“.
Но съдът отхвърли второто твърдение на неправителствените организации, че маркетинговият лозунг на компанията „Датската свиня е по-благоприятна за климата, отколкото си мислите“ се равнява на екологична заблуда.
В Дания има повече прасета, отколкото хора - и е много смъртоносно място да принадлежиш към първия вид. Десетки милиони от животните се убиват в датските кланици всяка година, като по-голямата част от месото се изнася за други страни от ЕС.
Групата Danish Crown, собственост на хиляди датски фермери, е най-голямата месопреработвателна компания в Европа.
Описва себе си като ангажиран с устойчивостта - нещо, което активистите твърдят, че е невъзможно, като се има предвид неговата въглеродно-интензивна индустрия. Свинското месо е третият най-голям източник на емисии от животинска храна след говеждото и кравето мляко, според учените по климата.
„Производството на свинско месо е невероятно вредно за климата, не на последно място поради масовото обезлесяване, което се извършва, за да се изхранват милиони прасета със соя“, казва Руне-Кристофър Драгсдал, генерален секретар на Вегетарианското общество на Дания.
„Вместо това трябва да намалим производството на месо, да засадим повече дървета и да възстановим горите, за да спечелим ценно време, за да спрем драматичните климатични промени, пред които всички сме изправени.“
В Дания правителството обсъжда налагането на данъци върху CO2 върху животинската продукция (предложение, на което датската корона се противопоставя).
Euronews.green
Оценете
(0 гласа)
Последно променена в Петък, 19 Април 2024 11:17

Web Banner 300x250 12

AME plusBacteria animation BG 300x200

Филмова къща АСТАНИК

Произвеждаме филми, видео материали и национално телевизионно предаване за селското стопанство.  Специализирани сме в  селскостопанската тематика и разполагаме с  богата база видеоматериали от всички  сектори на растениeвъдството, растителната  защита, семената и селскостопанската  техника, както и от събития у нас и в Европейския съюз, свързани със земеделието.

Контакти

Филмова къща АСТАНИК
+359 (0)2 8719526
+359 (0)88 3363306
+359 (0)88 6792453
София 1797, ж.к. “ Младост ” бл.101, вх. 11, ап. 192

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Сайта AgroInfo.bg използва бисквити.

Ако не промените настройките на браузъра, вие се съгласявате с него.

I understand