23 Юни 2024

ФАНТАСТИЧНО: РОБОТ УБИВА БОЛНИТЕ ЛАЛЕТА В НИДЕРЛАНДИЯ

Полетата с лалета в Нидерландия бяха застрашени от вируси, докато този робот с изкуствен интелект не се появи, за да спаси положението.
Нарича се Тео и работи делничните и почивните дни, както и нощем, като проверява полетата с холандски лалета за болни цветя.
Роботът, кръстен на пенсиониран служител във фермата WAM Pennings близо до холандското крайбрежие на Северно море - е ново високотехнологично оръжие в битката за изкореняване на болести от полетата с луковици, докато те разцъфтяват.
В една ветровита пролетна сутрин роботът се върти покрай редици жълти и червени лалета „goudstuk“, като проверява всяко растение и, когато е необходимо, убива болните луковици, за да предотврати разпространението на вируса, разрушаващ лалетата. Мъртвите луковици се отделят от здравите в сортировъчен склад след прибирането им.
Вирусът на разрушаване на лалетата (TBV) спира растежа и развитието на растенията, което води до по-малки и по-слаби цветя. Освен това отслабва самата луковица, което в крайна сметка ги оставя неспособни да цъфтят.
Като част от усилията за справяне с вируса има 45 робота, които патрулират из полета с лалета в Холандия. Със затоплянето на времето наближават пиковия сезон, когато луковиците цъфтят в гигантски цветни мозайки, които привличат туристи от цял ​​свят.
„Тео има камери отпред и прави хиляди снимки на лалетата. След това ще определи дали лалето е болно или не чрез своя AI модел“, обяснява Висер, наричайки го „прецизно земеделие“.
Ерик де Йонг от H2L Robotics, компанията, която произвежда роботите, казва, че изкуственият интелект им помага да идентифицират болните цветя и много прецизните GPS координати им позволяват да определят точно цветята, които трябва да бъдат унищожени.
887
„Сърцето на машината е знанието, което вложихме в AI модела. Знанието идва от производителите на лалета. Така че ние използваме знанията на производителите на лалета, комбинираме ги в AI модел“, казва той.
Тео ван дер Ворт, който даде името си на робота във фермата WAM Pennings и който се пенсионира след 52 години на лов за болни цветя, е впечатлен. „Фантастично е“, казва той. „Вижда точно толкова, колкото аз виждам.“
"В миналото това е работа, извършвана от човешки „наблюдатели на болести“, казва Алън Висер, трето поколение фермер на лалета, който използва робота за втори вегетационен период в Нордвайкерхаут
„Можете също така да си купите много хубава спортна кола“ за цената на робота, добавя Висер – създателите му казват, че роботът струва 185 000 евро.
„Но предпочитам да имам робота, защото спортната кола не премахва болните лалета от нашето поле. Да, скъпо е, но има все по-малко хора, които наистина могат да видят болните лалета“, казва той.
11123
Оценете
(0 гласа)
Последно променена в Сряда, 08 Май 2024 15:14

Web Banner 300x250 12

AME plusBacteria animation BG 300x200

Филмова къща АСТАНИК

Произвеждаме филми, видео материали и национално телевизионно предаване за селското стопанство.  Специализирани сме в  селскостопанската тематика и разполагаме с  богата база видеоматериали от всички  сектори на растениeвъдството, растителната  защита, семената и селскостопанската  техника, както и от събития у нас и в Европейския съюз, свързани със земеделието.

Контакти

Филмова къща АСТАНИК
+359 (0)2 8719526
+359 (0)88 3363306
+359 (0)88 6792453
София 1797, ж.к. “ Младост ” бл.101, вх. 11, ап. 192

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Сайта AgroInfo.bg използва бисквити.

Ако не промените настройките на браузъра, вие се съгласявате с него.

I understand