23 Юни 2024

ЦИКАДИ ПЕЯТ КАТО РЕАКТИВНИ ДВИГАТЕЛИ СЛЕД 10-ГОДИШЕН СЪН

Тази пролет необичайна двойна доза от цикади нахлува в части на Съединените щати, като насекомите се появяват в брой, невиждан от десетилетия и вероятно от векове.
Трилиони периодични цикади с червени очи излизат от под земята в източната част на САЩ този месец. Двете люпила, които се появяват, са на 13 или 17 годишни цикли и не са се събирали от векове.
Колективните им песни могат да бъдат толкова силни, колкото реактивни двигатели и учените, които ги изучават, често носят наушници, за да предпазят слуха си.
Последният път, когато тези две гнезда излязоха заедно, е бил през 1803 г. - феномен, който експертът по цикадите от университета в Кънектикът Джон Кули нарече „цикада-гедън“.
Полицията е получила оплаквания за силен звук на сирена, докато милиарди цикади излизат в рядко двойно сближаване.
Появяващите се цикади са толкова силни в един американски окръг, че жителите се обаждат в офиса на шерифа и питат защо чуват сирени или силен рев.
Офисът на шерифа на окръг Нюбъри в Южна Каролина изпрати съобщение във Facebook във вторник, уведомявайки хората, че ужасно силният звук идва от мъжките цикади, които пеят, за да привлекат партньори след повече от десетилетие на латентност.
Числата, които ще излязат тази година - средно около 1 милион ЦИКАДИ на акър върху стотици милиони акра в 16 щата - са умопомрачителни. Става дума за стотици трилиони, може би квадрилиони, според Кули.
EURONEWS.GREEN
Оценете
(0 гласа)
Последно променена в Сряда, 08 Май 2024 15:18

Web Banner 300x250 12

AME plusBacteria animation BG 300x200

Филмова къща АСТАНИК

Произвеждаме филми, видео материали и национално телевизионно предаване за селското стопанство.  Специализирани сме в  селскостопанската тематика и разполагаме с  богата база видеоматериали от всички  сектори на растениeвъдството, растителната  защита, семената и селскостопанската  техника, както и от събития у нас и в Европейския съюз, свързани със земеделието.

Контакти

Филмова къща АСТАНИК
+359 (0)2 8719526
+359 (0)88 3363306
+359 (0)88 6792453
София 1797, ж.к. “ Младост ” бл.101, вх. 11, ап. 192

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Сайта AgroInfo.bg използва бисквити.

Ако не промените настройките на браузъра, вие се съгласявате с него.

I understand